Потребителски кредити

потребителски кредити

Какво трябва да знаете за потребителските кредити?

Нужна информация преди да кандидатствате за потребителски кредити?

Преди да се впуснете в дълбоките води на кандидатстването за кредити трябва да знаете какво да направите, какво ви е нужно и за какво да внимавате в този процес.
Нещата, които трябва да знаете за потребителските кредити е, че преди всичко те са кредити като всички други, като дори може да се каже, че са в основата на кредитната индустрия, понеже не сами са най-разпространения вид кредити, но и са и най-предпочитаните от клиентите.

Потребителските кредити са най-често теглени за лични нужди на кредитоискателите, като закупуване на обзавеждане и техника, автомобили, ремонти, рефинансиране на стари задължения и общо взето на всичко друго, за което можете да се сетите и да е в рамките сумите, които биват отпускани с потребителските кредити.

Какви са ползите от усвояването на потребителски кредити?

Ако желаете да кандидатствате за потребителски кредити, значи имате нужда от сума, която е или по-голяма от сумите отпускани от бързите кредити, или желаете да се възползвате от сигурността, която банките и големите небанкови институции могат да ви предложат. Но трябва да знаете, че има и други плюсове на изтеглянето на потребителски кредит – можете, например, да сте сигурни че лихвата ви няма да се промени през целия срок на договора; можете да изберете начина, по който ще изплащате кредита си; вече споменатата сигурност на кандидатстване в реномирана институция; размера на сумата която можете да усвоите, която в повечето случаи може да е повече от 50 000 лева и не на последно място – може да се включите в програмите на банките за лоялни клиенти, от които можете да получите много награди, бонуси и ексклузивни оферти.

Възможно ли е да кандидатствате онлайн за потребителски кредити и да си спестите време?

потребителски кредитиЖивеем в двадесет и първи век и развитието на технологиите, Интернет и нещата, които допреди години ни изглеждаха невъзможни за изпълнение в мрежата, сега са ежедневие. Това важи и за потребителските кредити, за които можете да кандидатствате онлайн от всяко устройство, което пожелаете – смарт телефон, таблет, лаптоп, настолен компютър, а защо не и от пералнята си, ако е свързана към Интернет, разбира се.

Популярността на онлайн кандидатстването за потребителски кредити набира все повече и повече популярност през последните години, като по-голямата част от кандидатурите стават на уебсайта на банката / кредитора.

За повечето хора, които искат кредит е по лесно да напишат „изгоден потребителски кредит“ (izgoden potrebitelski kredit), “потребителски кредит от банка ХХХ“ (potrebitelski kredit ot banka XXX) или „промоции на потребителски кредит“ (promocii na potrebitelski kredit), и да получат безброй предложения за потребителски кредити кое от кое по-добро.

Трябва обаче да се отбележи, че кандидатстването за потребителски кредити не става единствено и само онлайн. Можете да подадете своята кандидатура, но ако бъдете одобрен, то това ще е до второ четене, като тогава ще трябва да предоставите допълнителна информация и най-вероятно ще ви бъдат поискани още документи, свързани с кандидатурата ви, като доказване на доходи, трудови договори, банкови извлечения и други.

За каква сума можете да кандидатствате с потребителски кредити?

Сумата, за която можете да кандидатствате при потребителските кредити може да е между 1 000 и 50 000 лева, като разбира се тези граници може да са и по-широки в зависимост от банката или небанковата институция. Но най-честите варианти, на които можете да попаднете ще са между тези две суми.

Ако имате нужда от по-голяма сума обаче, не се притеснявайте, тъй като кредитните консултанти могат да ви предложат банкови продукти, които да се комбинират по такъв начин, че да достигнат желаната от вас сума.

За да сте по-наясно със схемите на потребителските кредити в редовете по-долу ще намерите информация за видовете потребителски кредити според начина на усвояване и връща, както и според обезпечението им (ако такова е нужно):

В зависимост от начина, по който се усвояват и погасяват:

  • Потребителски кредит с равни (анюитетни) вноски – това е най-разпространеният начин на погасяване, при който месечните вноски са равни и по този начин погасявате с еднаква скорост както главницата, така и лихвата;
  • Овърдрафт – това е по скоро „добавка“ към вече изтеглен кредит, но в България е „побългарен“ и се води отделен кредитен продукт. Същността му е, че когато изхарчите парите, усвоени от кредит, и имате нужда от още финанси, то овърдрафта се явява като спасителен пояс, като можете да теглите допълнителен кредит, който е процент от кредита, който вече сте изтеглили;
  • Револвиращ кредит – идеята на този вид потребителски кредит кредит е, че ако имате периодична нужда от средства и имате възможността бързо да ги погасявате, то това би бил перфектния вариант за вас;
  • Потребителски кредит с намаляващи вноски – този тип потребителски кредит е най-малко популярен. При него вноските са с фиксирана дата на падеж и с времето размера на вноските намалява.

Според вида на обезпечението им:

  • Поръчител/и – можете да обезпечите кредита си, като представите като гаранция свой близък, който да гарантира, че вие ще изпълните договора си за кредит и ще изплатите сумата по кредита в уговорените срокове. Това е може би най-разпространения начин на обезпечение;
  • Парични средства (депозити) – това е по-специален вид на обезпечаване. В този случай обезпечавате изтеглянето на кредит с депозит в банка по ваш избор (като най-добре е това да е банката в която кандидатствате за кредит). Идеята на този финт е, че ако имате срочен депозит не бихте желали да го развалите само заради едно теглене, а с този кредит това не би се наложило;
  • Ипотекиране– разликата между ипотечния кредит и ипотеката на имот като обезпечение на потребителски кредит е, че в случая на потребителския кредит сумата която можете да получите е по-малка, но пък плюса е, че можете да изтеглите по-голяма сума ако решите да кандидатствате за потребителски кредит без обезпечение;
  • Работна заплата – при този вариант вашата заплата трябва да минава през банката, от която изтегляте кредит, за да може кредитора да е сигурен, че ако не можете да си плащате вноската, той просто може да ви запорира заплатата и да си възстанови парите;
  • Съкредитоискател – разликата между този вид и кредита с поръчител е, че в този случай се добавя кредитоискател, който е също толкова отговорен за изплащането навреме на кредита, колкото и вие;
  • Потребителски кредит без обезпечаване – този вид е най-предпочитан, тъй като не се притеснявате, че ако се забавите с плащането на вноска/и ще ви бъде спряна заплатата или ще ви бъде иззето имущество.